Fridrih Niče - Antihrist

   Čovečanstvo ne predstavlja razvitak, na način kako se to danas veruje, ka boljem ili snažnijem ili višem. "Napredak" je naprosto moderna ideja, to jest lažna ideja. Današnji Evropejac je po svojoj vrednosti daleko ispod Evropejca Renesanse; razvoj nije, neizbežno, po nekoj nužnosti, uzdizanje, uspinjanje, jačanje.
   U jednom drugom smislu postoji neprestano nicanje, na najrazličitijim mestima Zemlje i iz najrazličitijih kultura, pojedinačnih slučajeva sa kojima se, u stvari, predstavlja jedan viši tip: nešto što je u odnosu na ukupno čovečanstvo neka vrsta nadčoveka. Takvi srećni slučajevi veličajnog nicanja uvek su bili mogući i možda će uvek biti mogući. Pa čak i čitava pokolenja, radoslovlja narodi, mogu pod izvesnim okolnostima da predstavljaju takav zgoditak.

1 comment:

Anonymous said...

to, đe me nađe... ko će ga znati, "ljudi postaju nalik na kokoš", što reče Džoni Štulić, "slabo vide i rano ležu" - osloboditi se morala stada i resantimana vrlo je težak proces, koji se svakog momenta izvrće u suprotnost, u večno vraćanje istog

Post a Comment

Ukoliko želite nešto da podelite sa drugima, ostavite komentar: